Vastuulliset tekstiilit

Vastuulliset vaatteet ja kodintekstiilit


Haluamme luoda ajattomia ja kestäviä tuotteita sinulle ja kotiisi. Puuvillatehtaan tuotteet suunnitellaan mallistovapaasti ja asiakkaidemme toiveita herkästi kuunnellen, jotta voimme tarjota juuri sinun kaipaamiasi vastuullisesti valmistettuja tuotteita ja vältämme tuottamasta ylimääräistä tavaraa.

Me emme harrasta suuria alennusmyyntejä, vaan hinnoittelemme tuotteemme niin, että ne ovat aina oikean hintaisia. Haluamme, että vastuulliset tekstiilit olisivat mahdollisimman monen saavutettavissa, eivätkä vain pienen ryhmän etuoikeus. Kannustamme ostajiamme tekemään vain harkittuja ostopäätöksiä ja sitoutumaan tuotteen hoitoon. Siksi pyrimmekin tarjoamaan teille myös mahdollisimman kattavat hoito-ohjeet tuotteen elinkaaren pidentämiseksi.

Puuvillatehdas on Black Moda Oy:n tuotemerkki. Tutustu vastuullisuuteemme ja tuotantoomme täällä.

Puuvillatehdas on suomalaisen Black Moda Oy:n tuotemerkki. Kaikki Puuvillatehtaan trikootuotteet valmistetaan omalla, Black Moda Portugal -nimisellä tehtaallamme Pohjois-Portugalissa Ponte de Liman kylässä, joten voimme ylpeänä todeta omaavamme hyvin ainutlaatuisesti oman tuotannon ja tehtaan, jossa trikootuotteemme tehdään. Ilman kumppaneita emme kuitenkaan pysty tarjoamaan monipuolista tuotevalikoimaamme. Kylpytakit, pyyhkeet, lakanat, kangasvaatteet ja neuleet valmistetaankin niin ikää Pohjois-Portugalissa lähellä omaa ompelimoamme.

Ihmiset ja heidän hyvinvointinsa ovat vastuullisuutemme keskiössä, sillä ilman heitä ei syntyisi Puuvillatehtaan tuotteitakaan. Oma tehtaamme, Black Moda Portugal Lda, työllisti vuonna 2019 yhteensä 71 eri tekstiilialan ammattilaista ompelijoista kaavoittajiin, varastotyöntekijöihin ja tuotantoassistentteihin. Portugali on EU-maa, jota ei luokitella riskimaaksi. Portugalissa työelämää säädellään lailla ja viranomaiset myös valvovat lakien noudattamista. Portugali on ratifioinut ILOn (International Labour Organization) eli Kansainvälisen työjärjestön perussopimukset. ILOn periaatteiden mukaan kaikilla sen jäsenvaltioilla on velvollisuus poistaa pakkotyö, lapsityö ja syrjintä sekä taata yhdistymisvapaus. Black Moda Portugal on Portugalin tekstiiliteollisuuden liiton jäsen. Kaikki työsopimukset ovat työehtosopimuksen mukaisia. Yritys maksaa henkilöstölle työehtosopimuksen mukaista palkkaa, joka on korkeampi kuin valtion asettama minimipalkka. Portugalissa on työaikalaki ja teollisuudessa työaika on 40h/ viikko. Laki sallii 2 ylityötuntia / työpäivä, mutta Black Moda Portugalissa tehdään maksimissaan 1 ylityötunti / työpäivä. Ylitöistä sovitaan yhdesä työntekijän kanssa ja niistä maksetaan ylityökorvaus. Black Moda Portugalin kaikki työntekijät saavat palkan lisäksi 10 €/ kk täsmällisyyslisää, lomarahat ja ruokalisät. Lisäksi ompelijat saavat kannustinlisää, joka voi olla maksimissaan 60 €/ kk.

Lähes kaikilla Puuvillatehtaan tuotteilla on Oeko-tex Standardin 100 luokan 1 sertifikaatti, mikä tarkoittaa sitä, että tuotteissa ei ole terveydelle haitallisia kemikaaleja ja raskasmetallijäämiä ja että niiden testaus täyttään esimerkiksi EU:n REACH-asetuksen vaatimukset. EU:n REACH-asetuksen tavoitteena on parantaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua kemikaalien mahdollisesti aiheuttamilta riskeiltä ja tehostaa EU:n kemikaaliteollisuuden kilpailukykyä. Trikootuotteissamme käytetty puuvilla on vuoden 2019 alusta alkaen ollut BCI-sertifoitua puuvillaa.

Vastuulliset ja ekologiset materiaalit


Kaikki käyttämämme trikooneulokset valmistaa pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Armaco. Armaco työllisti vuonna 2019 yhteensä 11 henkilöä ja yhteistyö yrityksen kanssa on jatkunut jo vuodesta 1999. Neulokset värjätään ja kuosit painetaan Armacon lähellä sijaitsevalla painotalolla. Neuloksia värjäävässä ja painavassa yhteistyöpainotalossa on lakisääteinen vedenpuhdistamo, jossa on pH-säätöjärjestelmä. Jätevedenkäsittelykeskuksessa vesi esikäsitellään ennen kuin se päästetään kaupungin jätevesikeskukseen. Värireseptit tehdään automaation avulla, joten värikemikaalien hävikki on vähäistä. Väriaineet käsitellään putkissa, jolloin ne eivät joudu hengityselimiin. Lisäksi painotalo on GOTS-sertifioitu ja ollut Bluesing-partneri vuodesta 2012 lähtien. Tämä kumppanuus varmistaa, että värjäys- ja viimeistelyprosessissa käytetään vain sellaisia vain tuotteita ja väriaineita, jotka on asianmukaisesti testattu ja hyväksytty ja jotka eivät sisällä ihmiselle tai ympäristölle haitallisia aineita.

Käytämme tuotannoissamme mahdollisuuksiemme mukaan ompelimon ylijäämämateriaaleja. Koska tuotannon materiaalitehokkuutta pyritään tehostamaan jatkuvasti, syntyy ylijäämämateriaalia onneksi nykyisin entistä vähemmän. Ylijäämästä valmistettuja tuotteita saadaan rajallisen materiaalimäärän vuoksi valmistettua usein hyvin rajoitettu erä, joten tämänkään vuoksi emme valitettavasti aina pysty tarjoamaan verkkokaupassamme ylijäämämateriaaleista valmistettuja tuotteita ja näissä myös saatavat koot saattavat olla normaalia suppeammat.

Tällä hetkellä käytämme pääasiassa turkkilaisesta puuvillatukusta ostettua, GOTS-sertifioitua orgaanista puuvillaa. GOTS (Global Organic Textile Standars) on maailman johtava orgaanisten kuitujen tekstiilien käsittelystandardi. Orgaaninen puuvillakuitu jatkokäsitellään Pohjois-Portugalissa, jossa se kehrätään langaksi tai lanka tuodaan jo kehrättynä Portugaliin. Peruslangat kehrätään yleensä Turkissa ja erikoislangat, kuten räätälöidyt- ja erikoissekoitteet Portugalissa. Käyttämämme puuvilla on ollut vuoden 2019 alusta BCI-sertifioitua.